Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 5-Jan-2009 14:29
ROTI LAPIS BERDAGING DAN TEH DANGDUT.....



Hari tu ronda2 lagi kat fp dan blog kawan2...nak cari menu ala2 "simple dish" yg dibakar atau menu yang ala2 mengenyangkan....hasil dari rondaan tu,terserempak dgn menu kat blog "Ummi- Home Sweet Home"...masakan Ummi ni selalu menepati selera kita....dah byk kali juga mencilok resipi dari rumah Ummi ni....resipi ni dah seminggu diperam...baru petang ahad tu berkesempatan mencubanya....petang tu masak roti lapis berdaging ni dan buat teh dangdut....kenyang dahhh....malam tak yah makan lagi... konon2 diet....tapi dah bedal awal2....anak2 dan asben pun suka dengan roti lapis berdaging ni...diorng kata sedap....tukang masak pun hepilah...hilang penat..makanan yg dimasak dpt sambutan....:-> tima kasih Ummi dan yg empunya resipi...kita c&p je ye..... :->





ROTI LAPIS BERDAGING

Bahan:- (6 - 8 orang)

3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang - sy guna daging kisar jenama Ramly
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)-sy pun letak 2 sudu besar
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)- sy guna parutan cheese
marjerin untuk melenser loyang



Cara Menyediakan:-


1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.

2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S

3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.

4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.

5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).

6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.

7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.

8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.

9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.



Minuman teh dangdut atau dipanggil teh candu ni...memang dah cukup popular pd warga FP & Blog...dah ramai kawan2 yg mencuba nya...first time.. kita pernah order minuman ni diwarung...bila tgk gelas minuman orng tu cukup menarik sekali...berlapis2 airnya,kita pun terujalah nk meng oder nya...bila rasa mcm teh tarik,cuma cara membuatnya ada kelainan...tempat kita dipanggil teh candu...masa nk order tu malu plk nk menyebutnye...belum lg sebut dangdut...kelakor...tp yg kita buat ni tak lulus lagi...sbb lapisan nya terapung kat atas...jauh sgt...mungkin tak cukup buihnye...layan jelah ye...malas nk buat yg lain dah.... :->



TEH TARIK DANGDUT
Sumber resipi - Sumber Inpirasiku

Bahan-bahan ( 1 gelas )
2 uncang teh
3 sudu besarsusu pekat
2 sudu besar susu cair (option)
air panas (ikut sukatan gelas)

Cara-cara ;

-rebus teh denagn setengah cawan air, pastikan teh tu pekat( jika sukatan air 1 cawan rebus sehingga aair rebus tinggal 1/3 cawan sahaja) . campurkan susu pekat dan cair dengan 1 cawan air panas lepas itu tarik sampai berbuih. kemusian tuang di dalam gelas. akhir sekali masukan perlahan-lahan air rebusan teh di dalam gelas. so jadilah teh dangdut.

© Pidgin Technologies Ltd. 2016